Tržišta i finansije

FBiH mora uskladiti obrazovne politike s potrebama tržišta rada


Predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić razgovarao je  s federalnom ministricom obrazovanja i nauke Elvirom Dilberović o usklađivanju obrazovnih politika s potrebama tržišta rada.

Kako je rečeno u saopćenju Privredne komore FBiH, u proteklim godinama Bosna i Hercegovina se bori sa izrazito visokom stopom nezaposlenosti, a istovremeno iseljavanje kadrova u druge zemlje već je dovelo državu u stanje nedostatka stručne radne snage.

Budući da ekonomski rast između ostalog zavisi i od kvantiteta i kvaliteta radne snage, njegove obrazovne i starosne strukture, u protekloj  godini Privredna komora Federacije BiH organizirala je niz događaja koji su se bavili upravo problemom nedostatka stručne i kvalificirane radne snage.

Problem je izražen u svim sektorima privrede, te je upućena inicijativa Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za izmjenu obrazovnog sistema, a Privredna komora organizirala je posjete privrednim zonama s ciljem okupljanja predstavnika školskih ustanova i realnog sektora.

“Nedostatak radne snage je svakako problem koji otvara mnoga pitanja, između ostaloga, i probleme provođenja praktične nastave, velikih poreznih opterećenja ali i prekvalifikacija novih radnika”, ističu u Privrednoj komori.

U narednom periodu izvršit će se analiza tržišta rada, da bi se uvidjele stvarne potrebe privrednika što bi trebalo biti vodilja pri kreiranju upisne politike.

U privrednoj komori smatraju da je neophodno usmjeriti pažnju na stvaranje i unapređenje partnerstva između obrazovnih institucija, privrednika, komorskog sistema koji bi sinergijskim djelovanje planirali, odlučivali i realizirali stručno obrazovanje.

Na današnjem sastanku definirani su naredni koraci te je najavljeno da će se krenuti sa određenim aktivnostima u cilju rješavanja ovog problema, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.