Startup

Prva Lean Startup školi u organizaciji Internacionalnog Burch Univerziteta


Lean Startup Croatia, organizacija iz Zagreba koja primjenjuje lean metodu u svojim radionicama za poduzetnike, i Eric Brotto, stručnjak za programe akceleracije iz Londona su u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru Švicarskog poduzetničkog projekta (Swiss EP). Zajedno će dati doprinos prvoj Lean Startup školi u organizaciji Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu u periodu od 6. do 8. februara.

Lean se već više od 20 godina uspješno primjenjuje u proizvodnim i uslužnim poduzećima širom svijeta. U nekoliko proteklih godina proširio se i kroz Startup zajednicu, a prvenstveno kroz knjigu Erica Ries – The Lean Startup. Filip Stipančić i Miro Hegedić iz Lean Startup Croatia rade na radionicama gdje poduzetnici mogu sudjelovati u raznim raspravama, dijeliti svoja iskustva i unaprijediti svoje znanje o Lean Startupu.

Tokom Lean Startup škole timovi će raditi oko problema i rješavati ih uz pomoć mentora, eksperimentirati i pronaći rješenje za koje bi netko platio te istovremeno usvajati tehnike Lean Startupa koje će im koristiti u pokretanju svake buduće poslovne ideje.

Eric Brotto

Eric Brotto je svoje radno iskustvo proveo kao konsultant startup akceleratorima i njihovm programima u Londonu, Reykjaviku, Amsterdamu i Las Vegasu. Takođe, Eric radi kao globalni facilitator za Startup Weekend gdje je potpomagao organizaciji i realizaciji ovakvih događaja u Londonu, Francuskoj, Luksemburgu, Ukrajini, Norveškoj i Maleziji. Kao Entrepreneur-in Residence, Eric će boraviti mjesec dana u Bosni i Hercegovini i dijeliti znanja i know-how startup organizacijama i njihovim programima. Poduzetnički projekt podržan u sklopu Švicarskog Sekretarijata za Ekonomske Poslove (Swiss Entrepreunership Pogram – Swiss EP) je dio globalnog programa koji se osim u Bosni i Hercegovini, sprovodi u Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Peruu i Vijetnamu i koji će do 2019. godine podržavati, razvijati i jačati organizacije unutar preduzetničkog ekosistema, start-upove i brzorastuće male biznise.