Kompanije u namjenskoj industriji u 2017. ostvarile promet od 277 miliona KM

Kompanije u namjenskoj industriji u 2017. ostvarile promet od 277 miliona KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, govoreći o rezultatima rada Ministarstva za prošlu godinu, ocijenio je da su oni zadovoljavajući, ali da mogu biti bolji.

Naglasio je da sebi zamjera što u 2017. godini nije usvojen zakon o plinu na nivou Federacije BiH i što se nije aktivnije krenulo u reorganizaciju rudnika. Govoreći o energetskom sektoru, ministar je istaknuo da je na nivou Federacije u ovoj oblasti usvojeno nekoliko novih zakonskih rješenja.

Osvrćući se na sektor plina, istaknuo je da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske. Ističući rezultate rudnika u FBiH, resorni ministar je kazao da su u svim rudnicima smanjena dugovanja i povećana proizvodnja.

Dodao je da je oko 60.000 tona uglja prodano van sistema “Elektroprivrede”. Spomenuo je da će u narednih 15-ak dana biti ponovljen javni konkurs za izbor konsultanta za istraživanje nafte u Federaciji.

Posebno se osvrnuo na namjensku industriju, istakavši da je promet svih kompanija koji posluju u namjenskoj industriji u 2017. iznosio 277 miliona KM, što je više od zacrtanog cilja. Kazao je da je u toku prošle godine u namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647.

Govoreći o planovima za 2018., istaknuo je da će resorno ministarstvo nastaviti raditi kao i do sada, s posebnim aspektom na zbrinjavanju socijalno-ugroženih radnika. Poručio je da je Vlada FBiH za ovu godinu izdvojila dva miliona maraka za uvezivanje radnog staža, prenosi Avaz.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.