Tržišta i finansije

Goldman Sachs: Investitori u kriptovalute mogli bi izgubiti cjelokupnu imovinu


Masovna prodaja na tržištu kriptovaluta umanjila je vrijednost tog tržišta za 500 milijardi dolara, ali situacija bi se mogla pogoršati, tvrde iz Goldman Sachsa.

Malo je vjerojatno da će preživjeti većina valuta u sadašnjem obliku, a investitori bi se trebali pripremiti za ono što slijedi, odnosno na to da izgube svu svoju imovinu, rekao je šef Goldmanovog odjela za investicijsko istraživanje Steve Strongin.

Iz ovog bankarskog i investicionog diva upozoravaju da će mnoge valute pasti na nulu.

“Brine me visoka korelacija različitih kriptovaluta“, rekao je on i dodao: “Suprotno od onog što bi se očekivalo na racionalnom tržištu, izgleda da nove valute ne smanjuju vrijednost starih, sve se čini kao da se kreću kao jedna klasa“.

Prema njegovim riječima, teško da će biti dobitnika od kriptovaluta, ali je određena razina konsolidacije moguća. Kada se to dogodi, tokeni će izgubiti popularnost i mnoge digitalne valute past će na nulu, ostavljajući investitore bez ičega, kaže Strongin.

“Ovo je zapravo važna razlika između kripto i drugih valuta: ako vlada na primjer odluči ukinuti valutu, obično će stvoriti neku zamjenu“.

On također kaže da današnjim virtualnim valutama nedostaje dugoročna snaga zbog usporavanja transakcija, sigurnosnih izazova i visokih troškova održavanja.

Ipak, dodao je da Goldman ostaje optimist u pogledu toga kako blockchain može učiniti poduzeća efikasnijim, naročito bankarska.

Da je kripto-tržište veliki balon, i da bitcoin može pasti na nulu dolara misli i ekonomista Nouriel Roubini.

Usprkos ovim crnim prognozama, bitcoin se oporavlja, trenutno se trguje po cijeni od 8.261 dolara.