IT i Tehnologija

Island: Više struje troši se za kriptovalute nego za domaćinstva


Na Islandu živi tek nešto više od 330.000 stanovnika, a na ovom se otoku, pretežno zbog hladne klime koja pogoduje hlađenju, gradi sve više računarskih i podatkovnih centara.

U posljednje vrijeme značajno je ubrzana izgradnja računarkih centara koji se koriste za rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta, kažu iz islandske elektroenergetske kompanije HS Orka.

U toj su kompaniji zabrinuti jer postoje najave izgradnje novih podatkovnih centara i brojni zainteresirani klijenti, a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podnijeti takvo opterećenje. Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje za napajanje svih njih.

Također, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašit će oko 700 GWh koji se godišnje potroše u svim islandskim domaćinstvima.

Zastupnik Piratske stranke u islandskom parlamentu Smári McCarthy nezadovoljan je ovakvim razvojem situacije jer smatra da je vrijednost koju Island dobiva od izgradnje centara za rudarenje bitcoina zanemariva – jer taj pothvat gotovo da ne zahtijeva zaposlenike, vrlo malo se oporezuje i u konačnici država ne dobiva gotovo ništa, osim crpljenja energije, prenosi Bug.hr.