Investicije

Bukinac: BiH je za Sloveniju zanimljiva destinacija za privrednu saradnju


Ključni interes Slovenije u odnosu prema Bosni i Hercegovini jeste da bude stabilnija i uspješnija država, dok u bilateralnim odnosima postoji još prostora za proširenje saradnje na svim područjima, a naročito na privrednom, izjavila je ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac.
Dodala je da je BiH za Sloveniju već sada zanimljiva destinacija za privrednu saradnju.

“U BiH posluje nekoliko priznatih firmi. Interes za privrednu saradnju se odražava i u obliku neposrednih investicija. Prema obimu investicija slovenačkih firmi, uključujući i 2016. godinu,  Slovenija je na četvrtom mjestu prema podacima Centralne banke BiH. U 2016. godini BiH je kao smjer investicija bila na trećem mjestu. Vrijednost slovenačkih ulaganja u 2016. godinu iznosila je 514 miliona eura (prema podacima Centralne banke BiH nešto manje od 475 miliona eura)”, rekla je Bukinac.

Pojasnila je da podaci za prvih deset mjeseci u 2017. godini govore da je obim razmjene među državama dostigao približno 1.043 milijarde eura, što je za 13,6 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

“To postavlja Sloveniju na peto mjesto po obimu razmjene sa BiH, a pomenute privredne aktivnosti doprinijele su otvaranju brojnih radnih mjesta u BiH. Naravno željeli bi veći obim razmjene u oba smjera i nove investicije. Tu su važni i uslovi koje BiH osigurava kao poslovno okruženje. Najbolji i najvažniji posrednici iskustva su naravno one slovenačke firme koje su na tržištu robama i uslugama već prisutne. Iskustva kao i eventualne prepreke koje su prisutne u poslovanju, mogu uticati na odluke onih koji o ulasku na tržište još razmišljaju”, rekla je Bukinac i dodala da su mogućnosti za saradnju i dalje brojne, posebno na području “zelenih tehnologija”, obnovljivih izvora energije i turizma.