Novosti

Challeng fond izdvaja 570.000 eura za mikro, mala i srednja preduzećima iz BiH


Sutra će se održati svečano uručenje certifikata za 28 korisnika koji su ispunili uslove prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to change projekta. Za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda će biti izdvojeno 570.000 eura, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko 2 miliona eura.

Challenge to change projekt uspostavljen je u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koji imaju interes u BiH. Također je dostupan i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanijama koje zadovolje uspostavljene kriterijume mogu aplicirati na grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 eura, što predstavlja  50% ukupne investicije.

Challenge to change projekt – C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.