Industrija

Nova globalna vizija Coca-Cole za svijet bez otpada


The Coca-Cola Company najavila je da namjerava iz temelja promijeniti pristup upravljanju ambalažom. Kompanija je sebi zadala cilj da će do 2030. doprinijeti prikupljanju i recikliranju ukupne količine ambalaže koju plasira na tržište.

Ovaj cilj je bitan dio nove vizije ove kompanije za svijet bez otpada (World Without Waste), koju Coca-Colin sistem namjerava ostvariti znatnim višegodišnjim ulaganjem u poboljšanje ambalaže svojih proizvoda kako bi u potpunosti bila pogodna za recikliranje. Ambalaža prehrambenih proizvoda i pića važan je dio svakodnevnog savremenog života, ali mnogo toga je još potrebno učiniti za smanjenje ambalažnog otpada u cijelom svijetu.

„Otpadna ambalaža je svjetski problem, a naša i odgovornost svih kompanija je da pomognemo u njegovom rješavanju“, istaknuo je James Quincey, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije The Coca-Cola Company. „U skladu s našom vizijom za svijet bez otpada ulagat ćemo u poboljšanje sastava ambalaže koju koristimo, a time i u našu planetu, kako bismo doprinijeli rješavanju ovog problema.“

Coca-Cola HBC kao ovlašteni punioničar, kao i njena podružnica u Bosni i Hercegovini, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo već niz godina blisko sarađuje s kompanijom The Coca-Cola Company u pogledu ambalaže jer održiva ambalaža ima ključnu ulogu u njenom održivom poslovanju.

Svijet bez otpada važan je dio Coca-Colinih napora da osigura održivo poslovanje u svim područjima okoliša na koje utječe svojim poslovanjem.