Investicije

SAD u infrastrukturu ulažu čak 200 milijardi dolara


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je predstavio svoj drugi prijedlog budžeta u kojem pažnju najviše privlači – uz 18 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom –  200 milijardi dolara za infrastrukturu.

Kako pojašnjava Mick Mulvaney, voditelj predsjednikovog budžetskog odbora, 18 milijardi dolara za izgradnju zida – jednog od najkontroverznijih Trumpovih predizbornih obećanja – odnosi se na dvogodišnje razdoblje. Kako je Trump tvrdio u kampanji, zid na meksičkoj granici zaustavit će ilegalne imigrante i krijumčare droge. S druge strane, 200 milijardi dolara državnog novca trebalo bi potaknuti ukupno 1,5 biliona dolara vrijednu obnovu cesta, mostova, pruga i ostale infrastrukture u idućih 10 godina.

Obnova bi se odvijala u suradnji državnih i lokalnih institucija te privatnih partnera. Prema neslužbenim pojašnjenjima dužnosnika Bijele kuće prije predstavljanja budžeta, stotinu milijardi dolara bilo bi dostupno saveznim državama i gradovima u obliku sufinanciranja infrastrukturnih projekata. Međutim, sufinanciranje će biti ograničeno na 20 posto od ukupnog iznosa investicije, što znači da bi lokalne vlasti trebale iznaći većinu novca. Kako će lokalne vlasti doći do tog novca, Trumpova administracija ne pojašnjava.

Prijedlog uključuje i 50 milijardi dolara za ulaganja u ruralnu infrastrukturu dok bi 20 milijardi dolara bilo namijenjeno projektima koji su prerizični za tradicionale načine financiranja, ali mogu biti transformativni za društvo. Dodatnih 20 milijardi dolara odlazi za proširenje postojećeg programa javno-privatnog partnerstva TIFIA (Program financiranja prometne infrastrukture).

Kako tvrdi Bijela kuća, dolar saveznog novca povlači 40 dolara iz drugih izvora. U skladu s tim, dodatnih 20 milijardi dolara iz budžeta rezultirat će s 800 milijardi dolara ukupnih ulaganja. Osim s demokratske strane, prijedlog budžeta izazvat će i kritike dijela republikanaca zabrinutih povećanjem budžetske potrošnje.

“Predsjednikov prijedlog uvijek je popis dobrih želja. To nije budžet”, tvrdi šef senatskog odbora za budžet Mike Enzi.

Trump će se sutra sastati s liderima demokrata i republikanaca kako bi raspravio ulaganja u infrastrukturu.