Novosti

U Srebrenici uskoro otvaranje mljekare i zapošljavanje novih radnika


Na nedavno održanom sastanku kojem su prisustvovali Zoran Maletić, pomoćnik ministra privrede Republike Srpske i Stefan Mitrović, direktor jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Republici Srpskoj, te načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, zaključeno je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske daje punu podršku načelniku i opštini Srebrenica po pitanju projekta otvaranja mljekare, te da postoji zainteresovani investitor iz Austrije koji bi uložio sredstva u neophodnu opremu za otvaranje ovog pogona, te vršio otkup mlijeka sa područja opštine Srebrenica i plasirao ga na područje Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, a obaveze Opštine Srebrenica bi bile da obezbjedi lokaciju i objekat privedu namjeni.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić nakon sastanka otputovao je u Austriju, gdje treba potpisati sporazum s investitorom za otvaranje pogona za preradu mlijeka u Srebrenici.

“Danas krećemo u posjete gradonačelnicima Klagenfurta i Gmunda, a potom ćemo definisati i potpisati ugovor za mljekaru. Investicija je tri miliona eura, biće direktno zaposleno 27 radnika, a indirektno više od 200 farmera” – potvrdio je Grujčić za Fenu.

Navodi da su precizirani uslovi i da će nakon sporazuma ubrzo početi rekonstrukcija objekta za instalisanje linije za preradu mlijeka i druge opreme za proizvodnju određenih mliječnih proizvoda.

Na području Srebrenice regristrovano je 25 proizvođača mlijeka, a Općina pruža podsticaj mljekarima.

Inače, budžetom Općine Srebrenica za poljoprivrednike je predviđeno oko 180 hiljada konvertibilnih maraka.