Tržišta i finansije

Bevanda: U pripremi i novi zakon o PDV-u u BiH


Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s ministrom financija Republike Hrvatske Zdravkom Marićem o kontinuiranoj suradnji susjednih država iz perspektive resora financija i izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije i one koje pretendiraju da postanu dijelom te obitelji, poput Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o aktualnim temama iz oblasti financija i proračuna, pitanjima sukcesije, ali i konkretnim vidovima suradnje resornih ministarstava kako bi se olakšalo poslovanje gospodarstvenika iz BiH i Hrvatske.

Ministar financija i trezora BiH govoreći na Ekonomskom forumu naglasio je da je usvojena Strategija javne zaduženosti za trogodišnje razdoblje čime se po prvi put sustavno kontrolira visina javnog duga, te da se održava fiskalna i financijska stabilnost BiH, kao i kreditni rejting.

Bevanda je u svom obraćanju naglasio i da je nakon 11 godina u pripremi i novi Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osuvremeni oblast neizravnog oporezivanja, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

U svijetlu razgovora o konkurentnosti, čemu je bio posvećen panel današnjeg Ekonomskog foruma gdje su sudjelovala oba ministra, Bevanda je naglasio da BiH mora snažnije krenuti u provođenje reformi jer to najbolji način da se ostvari ekonomski rast i otvori put stranim investicijama.

Naglašeno je da će Republike Hrvatska nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.