Novosti

Zvizdić na Ekonomskom forumu: O regiji ne razmišljati kao o pojedinačnim zemljama


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jutros u Sarajevu na otvaranju Ekonomskog foruma BiH 2018 da o regionu zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uslove, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regiona.

“Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicione klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim finansijama, te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti”, kazao je Zvizdić.

Naveo je da BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom, što predstavlja komparativne prednosti u odnosu na ono što u ovom momentu može region i što traži Evropa.

“Rast vitalnih ekonomskih parametara, pogotovo izvoza, pokazuje kvalitet i konkurentnost bh. proizvoda a naš zadatak je ojačati jedinstveni ekonomski prostor unutar BiH i raditi na daljnjoj harmonizaciji regulatornog okvira i poboljšanju poslovne klime”, istakao je Zvizdić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.

“Namjera nam je da danas govorimo o ekonomiji jer smo ušli u izbornu godinu u kojoj će biti puno političkih debata, a Ekonomski fakultet osim edukacije ima odgovornost i da otvara ekonomska pitanja”, naglasio je Kozarić.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

Organizacijom Foruma Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi dati doprinos društvenoj zajednici tako što će akademska zajednica kroz poseban panel dati svoj stručni osvrt na postojeće stanje i potencijale bh. ekonomije.