IT i Tehnologija

Apple zaslužan za polovinu prihoda tržišta smartphonea


Prema podacima koje navodi Strategy Analytics, kompanija iz Cupertina zabilježila je rekordni posljednji kvartal 2017. godine.

Apple je u spomenutom razdoblju prodao 77,3 miliona iPhone uređaja, što je Appleu donijelo prihode u visini od 61,4 milijarde dolara odnosno udio od 51% u ukupnim prihodima na tržištu pametnih telefona. Prema izvršnom direktoru Strategy Analyticsa Neilu Mawstoneu, Apple je taj rezultat postigao zahvaljujući vrlo dobroj potražnji za iPhone X-om.

U usporedbi s ostalim proizvođačima vrijedi istaknuti da se nakon Applea na objavljenoj listi nalazi Samsung s ostvarenim prihodima od 18,9 milijardi dolara (15,7% na cjelokupnom tržištu pametnih telefona), dok je Huawei zabilježio prihode od 8,4 milijardi dolara što je dovoljno za udio od 7% na tržištu pametnih telefona.

Svi ostali proizvođači su u četvrtom kvartalu zajednički zabilježili prihode u iznosu od 31,5 milijardi dolara. Tri prethodno spomenuta vodeća proizvođača na tržištu pametnih telefona (Apple, Samsung i Huawei) tokom četvrtog kvartala 2017. godine povećali su svoj tržišni udio u odnosu na četvrti kvartal 2016. godine i to na štetu kategorije svih ostalih proizvođača koji bilježe zajednički tržišni udio od 26,2%, prenosi Bug.hr.