Apple zaslužan za polovinu prihoda tržišta smartphonea

Apple zaslužan za polovinu prihoda tržišta smartphonea

Prema podacima koje navodi Strategy Analytics, kompanija iz Cupertina zabilježila je rekordni posljednji kvartal 2017. godine.

Apple je u spomenutom razdoblju prodao 77,3 miliona iPhone uređaja, što je Appleu donijelo prihode u visini od 61,4 milijarde dolara odnosno udio od 51% u ukupnim prihodima na tržištu pametnih telefona. Prema izvršnom direktoru Strategy Analyticsa Neilu Mawstoneu, Apple je taj rezultat postigao zahvaljujući vrlo dobroj potražnji za iPhone X-om.

U usporedbi s ostalim proizvođačima vrijedi istaknuti da se nakon Applea na objavljenoj listi nalazi Samsung s ostvarenim prihodima od 18,9 milijardi dolara (15,7% na cjelokupnom tržištu pametnih telefona), dok je Huawei zabilježio prihode od 8,4 milijardi dolara što je dovoljno za udio od 7% na tržištu pametnih telefona.

Svi ostali proizvođači su u četvrtom kvartalu zajednički zabilježili prihode u iznosu od 31,5 milijardi dolara. Tri prethodno spomenuta vodeća proizvođača na tržištu pametnih telefona (Apple, Samsung i Huawei) tokom četvrtog kvartala 2017. godine povećali su svoj tržišni udio u odnosu na četvrti kvartal 2016. godine i to na štetu kategorije svih ostalih proizvođača koji bilježe zajednički tržišni udio od 26,2%, prenosi Bug.hr.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.