Lifestyle

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi


Europska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Svježe cvijeće, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, prije svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrijednosti od 62 milijuna eura, a uvezla to cvijeće u vrijednosti od 624 milijuna eura.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrijednosti od 43 milijuna eura, što je 70 posto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Poslije Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam milijuna eura (11 posto ukupnog izvoza), Njemačka (8 posto) i Letonija (7 posto).

Najveći dio ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 posto) i Švajcarsku (31 posto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, s 478 miliona evra vrijednog cvijeća uvezenog za 10 mjeseci 2017. To je činilo 77 posto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vrijedne 60 milijuna eura, što je 10 posto ukupnog uvoza, Njemačka (6 posto) i Španija (5 posto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrijednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tijekom 10 mjeseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 milijuna eura.