Tržišta i finansije

Oporavak tržišta: Wall Street porastao peti dan zaredom


Na Wall Streetu su i u četvrtak cijene dionica porasle, peti dan zaredom, pri čemu je ponovo po dobicima predvodio tehnološki sektor, dok se tržište oporavlja od oštrog pada početkom mjeseca.

Dow Jones skočio je 306 bodova ili 1,23 posto, na 25.200 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,21 posto, na 2.731 bod, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 7.256 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi indeksi su porasli peti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlosedmičnog oštrog pada, pri čemu su cijene dionica ojačale u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pao je samo energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte, dok je dobitnike predvodio, kao i dan prije, tehnološki sektor.

Taj je sektor i prošle godine predvodio po dobicima, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog tržišta i zarada kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Amazon.com, Netflix i Facebook.

U posljednjih pet dana S&P 500 indeks ojačao je 5,6 posto, no i dalje je u minusu 4,9 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. januara.

I jučer su, kao i dan prije, ulagači zanemarili naznake jačanja inflacije i fokusirali se na kvartalne poslovne rezultate kompanija, koji su posljednjih sedmica bili u drugom planu.

Velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo finansijskim rezultatima u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

U ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreznoj reformi, očekuje daljnji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 18,9 posto.

“Zbog nervoze na tržištima u posljednje dvije sedmice, doista dobri poslovni rezultati kompanija bili su u drugom planu. Posljednjih dana u fokusu su podaci o inflaciji, koja raste, no tržište se tome oduprlo”, kaže Leo Grohowski, direktor u kompaniji BNY Mellon Wealth Management.

Jučer su se i prinosi na američke obveznice spustili ispod najviše razine u posljednje četiri godine, a upravo je snažan rast tih prinosa prije dvije sedmice izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je tada snažno pritisnulo tržišta dionica.

No, zahvaljujući rastu zarada kompanija i stabilnom jačanju najvećih svjetskih privreda, ove su sedmice berzanski indeksi na Wall Streetu nadoknadili veliki dio gubitaka od početka februara.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 posto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 12.346 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 5.222 boda, prenosi Hina.