Investicije

Slovenski Kolektor otvara četvrtu proizvodnu lokaciju u BiH


Slovenski Kolektor će do kraja godine u Prijedoru izgraditi proizvodnu halu na 2500 kvadratnih metara, kao prvu fazu projekta za koji su sporazum o suradnji potpisali član uprave Kolektora Valter Leban i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Potpisom na memorandum obje strane su se obavezale da će ne samo osigurati svu neophodnu infrastrukturu za pokretanje proizvodnje, već će uložiti sve napore da doprinesu razvoju ekonomije i povećanu zaposlenost na širem području Grada Prijedora, navodi se u saopštenju koje prenose slovenački mediji.

Radiće na povezivanju privrednih subjekata, obrazovnih ustanova i drugih važnih aktera u regionu i kako bi zajednički doprinijeli jačanju izvoznog potencijala i međunarodne suradnje.

„Veseli me što smo našli zajednički jezik i počeli suradnju“, kazao je gradonačelnik Đaković i dodao da je Prijedor grad dobrih i poštenih ljudi.

„Nadam se da ćemo Kolektoru biti dobar poslovni partner i da ćemo dosadašnju suradnju nastaviti i unaprijediti“, kazao je Đaković.

Nova proizvodna hala će biti četvrta Kolektorova proizvodna lokacija u Bosni i Hercegovini.

Kompanija već ima svoje proizvodne kapacitete u BiH i to u Laktašima, Klašnicama i odskoro u Srpcu, gdje je zaposleno preko 450 radnika.

U proizvodnom programu Kolektor-a se između ostalog nalaze komutatori za automobilsku industriju, komutatori za ručne i kućanske aparate i elektro komponente, kao što su prigušnice i komutatori. Među njihovim najpoznatijim kupcima su Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl i drugi.

Na nivou Grupacije zaposleno je preko 4500 radnika a najnovija investicija donijet će nova radna mjesta i u BiH.