Novosti

Uručeni certifikati inovativnim firmama koje su ispunile uslove za grant Side


Certifikati za 28 kompanija koje su ispunile uslove prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz projekta “Challenge to change” uručeni su danas.

Za realizaciju njihovih projekata iz “Challenge” fonda bit će izdvojeno 570.000 eura, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko dva miliona eura.

“Challenge to change” projekt uspostavljen je u Bosni i Hercegovini sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koji imaju interes u BiH.

Ambasador Švedske u BiH Andres Hagelberg rekao je da u BiH ima mnogo primjera uspješnih poduzetnika, iako poslovno okruženje još nije na zadovoljavajućem nivou.

“Cilj nam je da promoviramo povećanje broja zaposlenih, povećanje konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH”, dodao je Hagelberg.

Direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Šefkija Okerić naveo je da taj projekt podržava inovativnost koja u BiH nije dovoljno razvijena niti prepoznata.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RARS Marinko Đukić kazao je da je taj projekt dobra prilika za podršku firmama koje imaju inovativne proizvode i društvenu korisnost.

Kompanije koje su zadovoljile uspostavljene kriterije mogle su aplicirati za grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 eura, što predstavlja 50 posto ukupne investicije.

Challenge to change projekt – C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).