Tržišta i finansije

Azijske berze: Šesti uzastopni rast indeksa


Na azijskim tržištima indeksi su porasli šesti dan zaredom, nastavivši tako nadoknađivati gubitke od prvog dijela februara, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće nedaleko najniže razine u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 077.,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je prošle sedmice porastao više od 4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,5 i 0,8 posto.

Na azijskim se berzama nastavlja oporavak nakon što su u prvim sedmicama februara cijene dionica oštro pale zbog naznaka jačanja inflacije u SAD-u, što je na tržištima izazvalo bojazan od ubrzanja rasta kamatnih stopa i troškova zaduživanja.

No, danas se očekuje skroman obujam trgovanja jer se na berzama u Kini ne radi zbog praznika, a iz istog razloga neće se raditi ni na Wall Streetu.

I dok mogućnost rasta inflacije i dalje prijeti, podršku tržištima pružaju naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija.

Nastavlja se i trend rasta cijena nafte, nakon što su prošle sedmice ojačale više od 3 posto i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodne sedmice, kada su bile pod pritiskom pada sklonosti ulagača prema riziku.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,2 posto, na 62,45 dolara, dodatno se odmaknuvši od 58,07 dolara, najniže razine u mjesec i pol dana, na koju je skliznula 9. februara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošle sedmice njegova vrijednost prema košarici valuta potonula 1,5 posto i zaronila na najnižu razinu u tri godine.

Bila je to posljedica niza uzroka, uključujući procjene da će Washington voditi strategiju slabljenja dolara. Uz to, ulagače zabrinjavaju procjene o rastu proračunskog i trgovinskog deficita u SAD-u, s obzirom ne veliko smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,05 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 89,10 bodova.

Prošle je sedmice u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najnižu razinu od decembra 2014. godine.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara kreće se jutros oko 106,25 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,20 jena, malo iznad najniže razine u 15 mjeseci.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago oslabio, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,2425 dolara, dok je u petak iznosila 1,2405 dolara, javlja SEEbiz.