Novosti

Banjaluka: Informatička obuka za nezaposlene radi traženja posla putem interneta


U Filijali Banjaluka Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske danas je počela obuka prvih deset, od planiranih 40 nezaposlenih osoba o informacionim tehnologijama s ciljem da se osposobe da traže posao putem interneta i da se prijavljuju na otvorene pozive i konkurse.

Među polaznicima obuke je i Ljiljana Krečar, koja od 1988. godine traži posao. Ona je trgovac, a iako je u međuvremenu radila razne poslove nikada nije bila prijavljena.

“Pokušavala sam, dolazila sam i u biro da pitam postoji li mogućnost za zaposlenje jer sam vidjela da ljudi koji nisu u struci rade u tržnim centrima na primjer, a ja koja sam školovana za trgovca ne mogu dobiti posao. Rekli su mi da je to do poslodavca”, kazala je Ljiljana Krečar.

U sličnoj je situaciji i Milada Čađo, prehrambeni tehničar, koja je 25 godina prijavljena na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a kako kaže za sve te godine nikada je niko nije pozvao na razgovor za posao.

“Privreda kod nas ne stoji dobro i nemaš gdje tražiti posao”, rekla je ona i dodala da svakadva mjeseca dolazi u filijalu Zavoda i na oglasnim tablama pogled kakvi su poslovi u ponudi ali nitko ne traži radnike njene struke pa potraga završi neuspješno, prenosi Faktor.