Novosti

Bh. sirevi nagrađeni na 7. Balkanskom festivalu sira u Beogradu


Kompanija “Eko sir Puđa” iz Livna dobila je zlatnu, a kompanija “Zlatna kap” iz Tešnja srebrnu medalju na 7. Balkanskom festivalu sira u Beogradu. Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, na festivalu održanom 16. i 17. februara iz BiH su sudjelovali i Mons Produkt iz Teslića, Promilk iz Prozora i Mandiko iz Banje Luke, a samostalno se predstavila i mljekara Kupres Milch. Kako ističu iz USAID/Sweden FARMA II projekta, sudjelovanje bh. sireva je bilo zapaženo od samog početka, kada su stigle i prve nagrade.

O tome, kažu, dovoljno govori i podatak da je izvoz bh. sireva u Srbiju značajno povećan otkad se festival održava, od 2014. godine. U 2013. godini, izvoz je iznosio tek 40.000 KM, a, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je sada treće po veličini izvozno tržište za sir iz Bosne i Hercegovine, uz izvoz koji je u 2017. godini prešao milijun KM. USAID/Sweden FARMA II, kako ističu, planira istraživanje i drugih promotivnih događaja, s ciljem proširivanja pozitivne slike o bh. sirevima, kao što su „Fancy Food Fare“ u Beogradu, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, i Makedoniji, kako bi se utvrdio broj zainteresiranih proizvođača.

Namjera je ohrabriti postupnu inovativnosti, korištenjem dokazanih platformi, kao što je Balkanski festival sira. Kada je u pitanju izvoz sira iz BiH u 2017. godini, zabilježen je rast od 33 posto u odnosu na prethodnu godinu i ukupan izvoz od 6,8 milijuna KM. Na prvom mjestu je Hrvatska s 38 posto, zatim slijedi Crna Gora s 28, Srbija s 15 i Makedonija s 10 posto, te ostale zemlje s 8 posto.