Tržišta i finansije

Moody’s potvrdio kreditni rejting BiH: B3 sa stabilnim izgledima


Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi „B3 sa stabilnim izgledima“.

U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije Moody’s ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH. Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

Analitičari komentarišu da trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utiče na provođenje dogovorenog programa reformi.

Ocjena „stabilnih izgleda“ zasnovana je na  očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uvjete, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno vanjsko finansiranje koje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende. Također, Moody’s očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi s EU integracijama, naročito u svjetlu nedavno objavljene strategije Evropske komisije za zapadni Balkan, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.