Novosti

Obuka novih mentora za podršku malim i srednjim preduzećima u FBiH


U okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSP u zemljama zapadnog Balkana, faza 2, 2017.-2020.” provodi se obuka prve grupe mentora za podršku malim i srednjim preduzećima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA.

Prvu grupu polaznika čine mentori kandidovani od Tešanjske razvojne agencije, Razvojne agencije Žepče, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, Razvojne agencije Zavidovići, Udruženje ALDI  Goražde i SERDA. Edukacija druge grupe mentora predviđena je u martu.

Programom obuke predviđeno je da mentori budu osposobljeni, teorijski i praktično, za pružanje mentorskih usluga malim i srednjim preduzećima, na bazi dijagnostike preduzeća i identifikacije problema.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga, navodi se u saopćenju.

Projekt je regionalnog karaktera i realizira se na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Koordinator projekta na nivou BiH je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u implementaciji projekta učestvuju i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.