Investicije

Švedska izdvaja 7,8 miliona KM za energetsku efikasnost u BiH


Švedska vlada izdvaja 7,8 milijuna KM za nastavak projekta “Zeleni ekonomski razvoj” s ciljem da se smanji uticaj prekomjerne potrošnje energije na okoliš i potakne prijelaz na korištenje čiste energije u javnom sektoru.

Projekt predviđa smanjenje emisija CO2 za 3.900 tona godišnje i uštedu troškova energije u Bosni i Hercegovini za više od milijun KM. To će se u javnim zgradama, kako je planirano, postići ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatskih ventila i solarnih panela.

Naime, javne zgrade troše 55 posto ukupne energije u BiH, a oko 85 posto te energije troši se na njihovo zagrijavanje, što čini značajan udio u javnom budžetu.

Da bi se smanjili troškovi javne rasvjete, instalirat će se LED rasvjeta koja može smanjiti mjesečne komunalne račune i do 60 posto.

Projekt će se temeljiti na prethodnim naporima Vlade Švedske i UNDP-a, pružajući podršku vlastima da usklade zakonodavstvo s relevantnim direktivama Europske unije.

“Švedska vlada je opredijeljena da podrži BiH u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksida pomažući vlade na svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Koraci koje vlasti poduzmu danas će uticati na emisije ugljen dioksida u narednim decenijama” – izjavila je šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström.

Trogodišnji projekt, koji će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), e uticat će na smanjenje visoke potrošnje energije kroz povećanje energetske efikasnosti i poticaj korištenja obnovljivih izvora energije u javnim zgradama u cijeloj zemlji.

“Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni su stupovi Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH smanjit ćemo emisije ugljen dioksida koje uzrokuju klimatske promjene, ali i zagađenje zraka što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme” – rekla je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu povodom nastavka projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

Do 2020. godina kada je planiran završetak projekta, bit će utopljene 54 javne zgrade i osigurana 425 radna mjesta u BiH, navedeno je u saopćenju UNDP-a u BiH.