Tržišta i finansije

Za šest dana globalne berze izbrisale polovinu gubitka


Oporavak globalnih berzi u petak je ušao u šesti uzastopni dan. Na evropskim su berzama u petak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i smirivanju tržišta nakon nedavnog oštrog pada.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 15.30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Ohrabrenje u Evropi

Londonski FTSE indeks bio je istovremeno na dobitku 0,60 posto, na 7276 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 12.380 bodova, a pariški CAC gotovo jedan posto, na 5268 bodova. Evropske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu šesti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od oštrog pada prije desetak dana, najvećeg u dvije godine.

Podsjetimo, 8. februara sva tri glavna američka indeksa bili su 10 posto niže od rekordne vrijednosti ostvarene krajem januara. Po otvaranju trgovanja u petak američki su indeksi blago porasli nakon što su u četvrtak snažno skočili. Prema vrijednosti od četvrtka, Dow Jones je ojačao 5,3 posto u posljednjih pet trgovinskih dana dok je S&P 500 ojačao 4,9 posto. Tehnološki Nasdaq ostvario je najslabiji oporavak od 3,3 posto.

Vijest dana iz Japana

“Zbog nervoze na tržištima u posljednje dvije nedjelje, dobri poslovni rezultati kompanija bili su u drugom planu. Posljednjih dana u fokusu su podaci o inflaciji, koja raste, no tržište se tome oduprlo”, kaže Leo Grohowski, direktor u kompaniji BNY Mellon Wealth Management.

I na azijskim su berzama u petak cijene dionica porasle peti dan zaredom. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, na 21.720 bodova, dok je u toku cijele prošle sedmice porastao 1,6 posto. Vijest dana iz Japana je da je premijer Shinzo Abe imenovao guvernera centralne banke Haruhika Kurodu na još jedan petogodišnji mandat. Analitičari ocjenjuju da će time nastaviti monetarna politika podsticaja japanskoj ekonomiji, prenosi Bankar.me.