Investicije

Zvizdić i direktor Katarske investicijske agencije razgovarali o potencijalima u BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Dohi s izvršnim direktorom Katarske investicijske agencije (QIA) Abdullahom bin Mohammed Bin Saud Al Thanijem o investicijskim potencijalima i budućem djelovanju QIA-e u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je upoznao predsjednika QIA o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da Vijeće ministara BiH ima jasne prioritete usmjerene na reformske procese, ekonomski razvoj i evropski put zemlje.

Rekao je da Bosna i Hercegovina radi na poboljšanju poslovnog okruženja, bilježi stalni ekonomski napredak i da je otvorena za poslovne ljude i poslovne projekte. Istaknuo je zainteresiranost i spremnost BiH za povećanjem obima robne razmjene s Katarom, kao i nivoa investicija. Zvizdić je istaknuo prednosti Bosne i Hercegovine, zemlje u predvorju EU, s ogromnim investicijskim potencijalima u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, metalske, drvne industrije, kao i mnogobrojnim infrastrukturnim projektima  za koje tražimo partnere.

Predsjedavajući VMBiH i izvršni direktor QIA suglasni su da bi bilo dobro da QIA otvori regionalno predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Zvizdić je izrazio uvjerenje da bi to donijelo pozitivan pomak u ekonomskim odnosima dviju zemalja te potaknulo poslovne ljude i kompanije iz Katara da traže partnere i posluju u Bosni i Hercegovini i regiji.

On je pozvao izvršnog direktora Al Thanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Izvršni direktor QIA  je rekao da će u skorom periodu delegacija eksperata QIA-e predvođena direktorom za razvoj i investicije Abdulom Aziz bin Ali Al Thanijem posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka delegacija Vijeća ministara BiH obišla je Muzej islamske umjetnosti u Dohi, saopćeno je iz VMBiH.