Delegacija MMF-a posjetila Općinu Novi Grad Sarajevo

Delegacija MMF-a posjetila Općinu Novi Grad Sarajevo

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, predvođena šefom misije za tehničku pomoć u pogledu upravljanja javnim investicijama Tazom Chapondom, posjetila je Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje je održan sastanak s općinskim načelnikom Semirom Efendićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o efikasnosti upravljanja javnim investicijama, procesu raspodjele javnih investicija, njihovom financiranju i odnosu lokalnog s višim nivoima vlasti.

Govorilo se i o proceduri kandidiranja, planiranja i odobravanja javnih investicija, te njihovog financiranja i realizacije, s posebnim akcentom na elemente koji usporavaju procese investiranja.

Tijekom sastanka istaknuta je problematika sporosti realizacije projekata javnih investicija, koja se ogleda prvenstveno u velikom broju saglasnosti koje je neophodno obezbijediti za izdavanje građevinskih dozvola, pogotovo nakon usvajanja novog Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, koji nije donio unapređenje u tom pogledu.

Također, rečeno je da veliki broj javnih investiranja Općina Novi Grad Sarajevo provodi samostalno i da se takve investicije puno brže realiziraju, nego one koje se provode u saradnji s drugim institucijama.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.