Investicije

FIPA: Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju Nigerije s BiH


U okviru predaje akreditiva Predsjedništvu BiH 21. februara 2018. godine, nerezidentna ambasadorica Savezne Republike Nigerije za BiH Eniola Ajayi je posjetila Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) gdje je razgovarala sa sekretarom FIPA-e  Maidom Bećirević i suradnicima o mogućnostima za ulaganje koje Bosna i Hercegovina može ponuditi stranim investitorima, saopšteno je iz FIPA-e.

S obzirom da je dosadašnja suradnja na ekonomskom polju između dvije zemlje na niskom nivou, da se vrlo malo zna o mogućnostima za poslovanje u obje zemlje, postoje velike mogućnosti za predstavljanje jedne i druge zemlje na višem nivou, te su u tom smislu predložene inicijative za organiziranjem privrednih posjeta radi predstavljanja mogućnosti i uspostavljanja privredne suradnje.

Nigerija broji 200 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište za mnoge djelatnosti i izvozno orjentirane kompanije iz velikog broja privrednih grana. Zemlja je bogata naftom, u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan ekonomski rast, a samim tim i razvoj, te je također i veliki uvoznik prehrambenih proizvoda.

Ambasadorica Ajayi je istakla zainteresiranost za suradnju sa sektorom rudarstva, metalnog sektora i poljoprivrede u BiH, te da našu zemlju vide kao sjedište za njihovo dalje širenje u regiji i u Europi.

Delegacija ambasade Nigerije je pozvana da informira privrednu zajednicu Nigerije, kao i nigerijske privrednike koji posluju širom Evrope da posjete Sarajevo Business Forum 2018 radi upoznavanja s mogućnostima Bosne i Hercegovine, privrednicima BiH, regije i svijeta koji posjećuju forum, te uspostavljanja suradnje na brojnim poljima.