Turizam i ekologija

U Starom Gradu će biti predstavljen projekat „Urbana poljoprivreda“ – uzgoj povrća na balkonima


U četvrtak, 22. februara, u 17,00 sati u Općini Stari Grad održat će se prezentacija projekta „Urbana poljoprivreda“. Projektom, kojeg realizuje Turska razvojna agencija (TIKA) predviđa se intenzivna proizvodnja povrća na balkonima posredstvom vertikalnih sistema za uzgoj.

Prezentaciju će održati prof.dr.Lutvija Karić, a nakon upoznavanja sa ovom idejom građani će se moći prijaviti za učešće u projektu. Učesnicima će biti dodijeljeni vertikalni intenzivni sistemi za proizvodnju hrane, supstrat i rasadi neophodni za realizaciju proizvodnje. Osim toga, korisnici će imati edukaciju iz ove oblasti i dobiti priručnike za proizvodnju.

Projekat „Urbana poljoprivreda“ predlaže iskorištavanje površina za intenzivnu proizvodnju, kao što su balkoni. Intenzivni vertikalni sistemi pretvaraju površinu od 8m2 (npr balkon dimenzija 2×4 metra), u proizvodnu površinu od 20m2, upoređujući broj biljaka po m2. Prema procjenama, upotrebom naprednih sistema proizvodnje, 18m2 prostora može zadovoljiti potrebe domaćinstva za hranom.

Prezentacija će se održati u Sali za vjenčanja Općine Stari Grad Sarajevo.