Tema u fokusu

Hozan za Poslovne novine: Najveći potencijal Jajca je u turizmu, raste broj posjeta


Jajce je zasigurno grad koji priča o povijesti, a danas proslavlja svoj 622. rođendan. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom općine Edinom Hozanom koji se osvrnuo na potencijale Jajca i mogućnosti za investiranje, kao i na turističke kapacitete ove općine.

“Dan Općine je važan dan za svaku općinu. Na taj dan na svečani način dodjeljujemo nagrade i priznanja onima koji su to svojim radom i zalaganjem zaslužili. Danas smo potpisali Povelju o prijateljstvu s Općinom Kutna Hora iz Češke, te ‘otvorili’ Jajce ka Zapadu. Želimo da kroz iskustvo ove općine unaprijedimo i našu”, kazao je Hozan za Poslovne novine.

Hozan je istakao da iznimna povijest i predivni geografski položaj, značajni arheološki ostatci te prirodne ljepote koje oduzimaju dah čine Jajce iznimnim turističkim proizvodom Bosne i Hercegovine, te potencijalom za buduće investiture.

“U Jajcu već postoji nekoliko stranih investitora iz Italije, Njemačke, Mađarske… Ono što želim naglasiti je da su neophodna ulaganja domaćih investitora jer ova općina posjeduje resurse koji nisu dovoljno iskorišteni. Naš najveći potencijal leži u turizmu, a neophodni su nam novi smještajni kapaciteti jer je broj turista koji posjete ovu općinu iz godine u godinu sve veći i veći”, rekao je Hozan.

Danas ovu općinu čini 61 naseljeno mjesto organizirano u 27 mjesnih zajednica. Prema podacima LRC-a tokom 2016. godine na području općine Jajce poslovalo je 146 kompanija koje su ostvarile prihod od preko 253 miliona KM.

Svojim sugrađanima Hozan je uputio čestitku povodom 622. rođendana: “Čestitam Vam Dan općine Jajce uz želju da zajedno gradimo sretnu budućnost za sve nas i učinimo Jajce gradom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. Budimo ponosni čuvari naše baštine. Sretan Vam 22. februar/veljača Dan općine Jajce“.