Tržišta i finansije

Najbolja godina u historiji kompanije Asseco SEE


Grupa Asseco Jugoistočne Evrope objavila je preliminarne rezultate za 2017. godinu prema kojima je kompanija zabilježila operativni profit u iznosu od 15,5 miliona eura, što je za 20% više nego u istom periodu prethodne godine.

Prihodi od prodaje u 2017. godini u cjelini su iznosili 134,5 miliona eura, što je 3% više u odnosu na kraj 2016. godine. Najveći rast prihoda od prodaje nakon dvanaest mjeseci 2017. godine zabilježila je poslovna jedinica Payment i iznosio je 49,9 miliona eura, što je za 10% više u poređenju sa istim periodom prošle godine. U poslovnoj jedinici Banking, prihodi od prodaje dostigli su 35,9 miliona eura, što je za 7% više u odnosu na sva četiri kvartala prethodne godine. Poslovna jedinica System Integration ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 48,7 miliona eura.

U 2017. godini prihod od prodaje sopstvenih proizvoda i usluga ASEE Grupe iznosio je 65,8% u poređenju sa 60,9% u 2016. godini.

“Mala dinamika rasta u 2017. godini u odnosu na isti period prethodne godine, a istovremeno znatno poboljšanje efikasnosti, dovela je do povećanja operativne dobiti za čak 20% i dostigla 15,5 miliona eura. Najveći doprinos poboljšanju operativnog profita Asseco SEE grupe u 2017. godini dala je poslovna jedinica za sistemsku integraciju. Prošle godine smo potpisali i nekoliko važnih dugoročnih ugovora u bankarskom i platnom prometu, zabilježili povećan interes za naša mobilna i autentifikacijska rješenja, kao i za procesiranje kartica. Ovo je bila najbolja poslovna godina za Asseco SEE otkako poslujemo. Takođe smo započeli proces izdvajanja poslovne jedinice Payment grupe ASEE u novu kompaniju Payten. Očekujem da će ova promjena doprinijeti još dinamičnijem rastu poslovanja u našoj Grupi”, komentirao je Piotr Jeleński, predsjednik Upravnog odbora Asseco SEE.

Kada je u pitanju poslovanje Asseco SEE u Bosni i Hercegovini, kompanija je također zabilježila najbolje poslovne rezultate u svojoj historiji.

“Jako mnogo energije smo uložili u prethodnom periodu kako bi uvećali kvalitetu naših usluga, približili se našim partnerima i uz potpuno razumjevanje potreba tržišta ponudili najbolju sinergiju poslovnih modela sa vlastitim naprednim rješenjima sa jedne strane i visokim zahtjevima krajnih korisnika sa druge. Sve ovo doprinjelo je da već drugu godinu za redom ostvarujemo rekordne rezultate, a u posljednjoj čak i j,edne od najboljih unutar Grupacije. Ovo nas dodatno čini ponosnim obzirom da okosnicu kompanije čine mladi stručnjaci, čije vrhunske rezultate tek možemo očekivati”, istakao je Mirza Ustamujić, predsjednik Upravnog odbora Asseco SEE u Bosni i Hercegovini.