Tržišta i finansije

Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije


U okviru aktivnosti na poboljšanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala Federacije BiH organizovane su tematske radionice s privrednim društvima, resornim ministarstvima i drugim interesnim stranama, kao što su nevladine organizacije, poslovne asocijacije i međunarodne institucije.

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je radionicu na kojoj je razgovarano o inovacijama i razvoju tehnologije i naglasio da privredna društva u kojima Federacija BiH ima vlasništvo imaju čak trećinu ukupnog kapitala svih privrednih društava u Federaciji, te su stoga veoma važan faktor u razvoju ekonomije.

“Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH”, rekao je Novalić.

Federalni premijer je razgovarao i sa mladim poduzetnicima koji djeluju u okviru inovacijskog i poduzetničkog centra Networks, koji radi na jačanju startup i coworking zajednice u BiH.

Te radionice su bile prilika za sumiranje rezultata aktivnosti koje Vlada FBiH od 2015. preduzima na poboljšanju učinka privrednih društava u kojima je vlasnik, kao i za prezentiranje poslovnih planova i izazova privrednih društava u narednom periodu.

Naglašeno je da su značajno poboljšani poslovni rezultati, posebno tokom 2016., i da se očekuju dodatni pozitivni efekti i u prošloj godini. Između ostalog, za razliku od 2015., kad su ukupni gubici ovih privrednih društava iznosili gotovo 150 miliona KM, već u 2016. je zabilježen pozitivan rezultat od više od 50 miliona KM.

Radionice predstavljaju nastavak ranije započetih aktivnosti i kvalitetnu platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja, te zajedničko definisanje pravaca daljnjih aktivnosti i usvajanja novih znanja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.