Tema u fokusu

Kompanije Tehno-beton i Tehna: Uskoro i na regionalnim tržištima


Da Bosna i Hercegovina u oblasti građevinarstva ima firme koje ostvaruju natprosječne rezultate u poslovanju, pokazuje primjer kompanija Tehno-beton i Tehna iz Gračanice, kojima su Poslovne novine i kompanija LRC BIS iz Sarajeva uručile značajna priznanja – Bonitetnu zvijezdu i Certifikat bonitetne pouzdanosti – na konferenciji „Pouzdanost 2017“.

Prema riječima Asima Begovića, direktora kompanija Tehno-beton d.o.o. i Tehna d.o.o. iz Gračanice, pouzdanost se stiče solidnim poslovanjem, kvalitetom proizvoda, poštivanjem dogovora i rokova te uspostavljanjem poslovnih odnosa, koji podrazumijevaju toleranciju i fleksibilnost.

„Ponosni smo na Bonitetnu zvijezdu i Certifikat bonitetne pouzdanosti, dva priznanja koja predstavljaju potvrdu našeg dugogodišnjeg profesionalnog rada i odnosa prema poslovnim partnerima,“ rekao je Begović.

Preduzeće Tehno-beton osnovano je 1999. godine, kao rezultat zajedničkog ulaganja preduzeća Tehna Gračanica i Zagorje Tehnobeton Varaždin, čemu je prethodila četverogodišnja poslovna saradnja. Preduzeće trenutno ima 40 zaposlenika, a godišnji kapacitet proizvodnje iznosi 13.000 armiranih betonskih stubova za elektroenergetske vodove niskonaponskih i srednjenaponskih mreža, koje ujedno i transportuje za potrebe elektroprivreda na području BiH.

„Primarna djelatnost kompanije Tehna je gradnja stambenih i nestambenih zgrada. Do sada smo izgradili brojne trgovačko-poslovne centre, skladišne objekte, industrijske hale, nosače mostovskih konstrukcija i objekte sportske namjene širom BiH. Neki od naših značajnijih izgrađenih objekata su: Mercator, Interex, Robot i Malcolm u Sarajevu, Berlijeta u Visokom, Slavija u Banjoj Luci, Eurogalant i Edoslad u Gračanici. Osim toga, naša firma je izgradila još oko 500 manjih i srednjih objekata“, kaže Begović.

Tehna se bavi i masovnom proizvodnjom betonske galanterije i raznim proizvodima iz elektroprograma, a posjeduje i pogon za proizvodnju betonskih blokova za zidanje te vlastitu tehnologiju proizvodnje temeljnih stopa, stubova, međuspratnih i krovnih greda, sekundarnih krovnih nosača i nosača koji čine sastavni dio mostovskih konstrukcija.

„Misija kompanije Tehna je da se u izradi i realizaciji građevinskih projekata oslanjamo na naše dugogodišnje iskustvo, kroz posvećenost kvalitetu. Isto tako, i kompanija Tehno-beton je posvećena stvaranju i distribuciji najkvalitetnijih proizvoda, po konkurentnim cijenama, sa uslugama koje prevazilaze očekivanja naših kupaca. Ujedno, vizija razvoja kompanije Tehno-beton glasi: električna energija je kamen temeljac kvaliteta našeg života i postojat će stalna potreba za proizvodima i uslugama ove vrste“, objašnjava Begović.

U odnosu na konkurenciju, prednosti kompanija Tehna i Tehno-beton su veličina kapaciteta proizvodnje i brzina usluge, a da bi brže napredovale potrebno im je stabilno tržište u BiH. Uskoro planiraju i izlazak na regionalno tržište.

„Motivaciju i energiju za napredak nalazimo u tome da budemo najprepoznatljivije kompanije u poslu kojim se bavimo. Naša poruka bh. privrednicima je da ne gube nadu, treba biti ustrajan i težiti ka boljem i uspješnijem,“ rekao je Begović.