Trgovina

Učinjen prvi značajniji uspjeh u dobijanju dozvole za izvoz ‘crvenog mesa’ u EU


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je izjavio da su nadležna tijela Europske komisije Bosni i Hercegovini odobrila Plan praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja), što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Europsku uniju.

“Već nekoliko godina Ured za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta osigurava sredstva od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua” – izjavio je ministar Šarović.

Naglasio je da je nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduvjet za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.