Lifestyle

Visoko ugostilo početak četvrte sezone Lino višebojca u BiH


Petnaest gracioznih gimnastičarki zabljesnule su dvoranu Franjevačke klasične gimnazije pokretima, blistavim kostimima i upečatljivim nastupom na početku prvog ovogodišnjeg Lino višebojca. Skoro tisuću učenika OŠ Safvet-beg Bašagić iz Visokog, maskama, transparentima i gromoglasnim navijanjem, pozdravilo je početak četvrte sezone Lino višebojca u Bosni i Hercegovini. Posebno je oduševljenje izazvao veseo i zabavan ulazak visočkih sportaša – miljenika školaraca, koji su tijekom cijele manifestacije bodrili natjecatelje. Esmir Džafić, nogometaš Bosne iz Visokog i bivši reprezentativac BiH; Merima Semić, nogometašica ženskog NK Mladost iz Novog Travnika; Mahir Džuđo, bivši rukometaš RK Bosna iz Visokog i reprezentativac, te Sadžid Bulat, član Karate kluba Visoko – državni i europski prvak u karateu i Senahid Bulut, svjetski, europski i balkanski prvak u karateu i sportaš godine u Zeničko-dobojskom Kantonu – bili su prava inspiracija i uzor natjecateljima ali i svim učenicima OŠ Safvet-beg Bašagić.

Zbor Andolka otvorio je kulturno umjetnički program izvođenjem narodne pjesme ”Ruse kose”, potom je razred VI-3 izveo pozdravnu koreografiju, a folklornom točkom i predstavljanjem borilačkih vještina zaokružili su dio programa kojim je otvoren Višebojac.

Selma Aliomerović, učenica VI-3 napisala je najbolji literarni rad na temu Svijet po mom koji je izazvao veliki pljesak.

Učenice i učenici u dobi od 5. do 9. razreda natjecali su se u osam disciplina: trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta, i pokazali svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Najboljim navijačima stručni je žiri proglasio cijelu školu dok su najbolje transparente napravili učenici VI-3 razreda. Najbolju i najzapaženiju masku je imala Nermana Halilović iz IV-2 u kostimu divlje Lino mačke.

Pobjednici Lino višebojca OŠ Safvet-beg Bašagić u Visokom su, u konkurenciji dječaka, Alen Užičanin iz VII-1, a u konkurenciji djevojčica Hana Bećirhodžić iz IX-2 razreda.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj a od prije četiri godine Bosna i Hercegovina je dijelom ove zanimljive karavane.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Nakon Visokog, Lino višebojac nastavit će svoju turneju u Tesliću, Gračanici, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Čitluku, Istočnom Sarajevu i Mostaru.