Novosti

Predstavljen Program razvoja ruralne konkurentnosti


Cilj projekta jeste jačanje malih poljoprivrednih proizvođača, a posebna pažnja će biti posvećena ženama i mladima koji žele ostati na selu i koji u poljoprivredi vide šansu za zaposlenje.

“Problem odlaska mladih sa sela jeste veliki izazov s kojim se suočavamo, a ovaj i slični projekti imaju zadatak da zaustave negativni trend. Mislim da je selo naš veliki potencijal koji, nažalost, ostaje neiskorišten. Postoje velike mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi i to, prema procjenama urađenim za potrebe ovog konkretno projekta, u ovom sektoru možemo otvoriti u narednom periodu preko tri hiljade novih radnih mjesta” – rekao je tijekom prezentacije federalni ministar Šemsudin Dedić.

Kako je naglašeno, kroz projekt nastojat će se poboljšati uslove života malih proizvođača, pojačati njihovu organizaciju i sposobnosti da pronađu svoje mjesto na tržištu, te, u konačnici, omogućiti im proširenje poslovanja.

Značajnim je ocijenjeno i da IFAD VII pruža mogućnosti da se otklone neki strukturni problemi s kojima se suočava proizvodnja, na primjer, jagodičastog voća, kornišona i plastenička proizvodnja, a to je organizacija otkupa, prerade i plasmana proizvoda.

Ministar Dedić posebno je istaknuo ulogu saradnje i partnerstva s nižim nivoima vlasti.

“Jako je bitno da se u realizaciju ovog projekta uključe lokalne zajednice. Ja sam još prošle godine signalizirao da se samo sedam od 27 općina obuhvaćenih projektom IFAD VI prijavilo za bespovratna sredstva. Moramo dakle raditi na tome da animiramo lokalne vlasti jer upravo one, kao najbliže građanima, najbolje znaju kakve su potrebe poljoprivrednika na terenu” – kazao je.

Program razvoja ruralne konkurentnosti bit će u narednom periodu prezentiran u svim kantonima, a njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 20 miliona eura, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.