Tržišta i finansije

Veće cijene u USK za koncesije za struju i mineralne sirovine


Vlada USK donijela je odluku o povećanju cijena koncesionih naknada za proizvodnju električne energije i iskorištavanje mineralnih sirovina na području Unsko-sanskog kantona, potvrdio je Samir Sedić, ministar privrede USK.

Prema njegovim riječima, te cijene u ovome kantonu bile su dosta niže u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH, što se naposljetku odražavalo i na količinu sredstava naplaćenih od koncesija.

“Kada se radi o hidroenergetskim objektima, naknada je s dva posto povećana na pet posto i ona će biti naplaćivana u odnosu na godišnju vrijednost proizvedene električne energije. Kada su u pitanju mineralne sirovine, povećanje cijena se kreće u rasponu od 20 do 70 posto zavisno o kojoj vrsti rude se radi”, istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je u protekloj godini od naplate koncesionih naknada inkasirao 520.000 maraka, što je više u odnosu na neke ranije godine, ali još nedovoljno.

Kako je rekao, u skorom periodu očekuje se sklapanje još četiri koncesiona ugovora, od čega se dva odnose na eksploataciju boksita u općini Sanski Most. Također, značajni prihodi očekuju se i od “Elektroprivrede BiH”, koja je pristala da od ove godine plaća koncesiju za hidroelektrane Kostela kod Bihaća i Krušnica nadomak Bosanske Krupe.

Zbog neplaćanja koncesionih naknada za iskorištavanje vodnih resursa, kako je procijenjeno, Unsko-sanski kanton je u posljednjih sedam godina oštećen za iznos veći od dva miliona maraka.

Sedić je rekao kako je plan da se u ovoj godini ostvari milion maraka od naplate koncesija te dodao kako će se u narednom periodu pooštriti rad inspekcijskih službi na terenu, a protiv svih eksploatatora koji izbjegavaju plaćanje koncesija biće podnesene tužbe, pišu Nezavisne novine.