Novosti

Veliko interesovanje privrednika za učešće u projektu “100 najvećih u Crnoj Gori”


Nedavno pokrenut projekat ,”100 najvećih u Crnoj Gori” u okviru koga će biti rangirana velika, srednja, mala i mikro preduzeća, po prihodima, broju zaposlenih i dobiti, izazvao je veliko interesovanje poslovne javnosti u Crnoj Gori.

Projekt “100 najvećih” više od 30 godina realizuju Poslovne novine iz Sarajeva, a sredinom ovog mjeseca izašao je van granica naše zemlje i zvanično postao regionalni.

Projekat koji se u Crnoj Gori sprovodi kroz partnerstvo BI Consultinga, Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro, ima za cilj promociju pozitivne crnogorske privredne prakse i poslovnog ambijenta i sastoji se iz tri cjeline. Prva je podizanje kulture urednog finansijskog izvještavanja kroz višemjesečnu promotivnu kampanju, druga je rangiranje kompanija po ostvarenim rezultatima, na bazi jasno definisanih kriterija, koje će biti objavljeno u specijalnom godišnjem izdanju ,,Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori”.

Projekat će biti zaokružen dodjelom priznanja prvorangiranima u svim kategorijama na svečanosti koja će se održati 30. maja u hotelu Hilton Podgorica.

Za potrebe projekta ,,100 najvećih u Crnoj Gori”, provajder bonitetnih informacija ,,BI Consulting” uradio je analizu zvanično predatih finansijskih izvještaja privrednih subjekata koja posluju u Crnoj Gori u 2016. godini. Prema toj analizi, koja nije uključivala subjekte iz finansijskih djelatnosti i oblasti osiguranja, u Crnoj Gori poslovalo je 18.203 mikro preduzeća, 1.323 malih, 175 srednjih i 35 velikih preduzeća. Kriteriji koji su primjenjeni za klasifikaciju preduzeća na mikro, mala, srednja i velika definisani su važećim Zakonom o računovodstvu.

„U navedenom periodu 1.059 preduzeća ostvarilo je godišnje prihode veće od milion eura, 8.810 svih preduzeća ostvarilo je profit, dok 287 preduzeća koja su uredno vodila i predala bilanse, ima više od 50 zaposlenih“, ističu iz BI Consultinga.

Osnovni preduslov da bi preduzeće bilo rangirano u okviru projekta ,,100 najvećih u Crnoj Gori“  jesu uredno predati i tačni finansijski izvještaji. Kategorija u koju će se preduzeće svrstati, direktno zavisi od šifre djelatnosti za koju je preduzeće registrovano.

Iako je projekat pokrenut prije nekoliko dana, interesovanje poslovne javnosti vezano za uslove rangiranja i uključivanja u sam projekat je značajno. Precizni uslovi neophodni da bi preduzeće bilo rangirano dostupni su na zvaničnom sajtu projekta: www.100najvecih.me.