Novosti

Delegacija Međunarodne asocijacije gradova Kine u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo


Delegacija Međunarodne asocijacije gradova Narodne Republike Kine, koja broji više od 2.500 članica širom svijeta, predvođena generalnim sekretarom Quing Bomingom, njegovim zamjenikom Liu Qianom, te program menadžerom Asocijacije Wang Qiom posjetila je danas Općinu Novi Grad Sarajevo.

Predstavnike Asocijacije ugostio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i član delegacije Bosne i Hercegovine u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope Semir Efendić, predsjednica komisije za međunarodne odnose, saradnju i EU integracije Saveza općina i gradova FBiH Mirela Bubalo, te Zlata Turkić saradnik za rad sa skupštinskim komisijama i institucijama vlasti Saveza općina i gradova FBiH.

U međusobnom razgovoru generalni sekretar Asocijacije upoznao je prisutne o načinu funkcioniranja ovog tijela i samom značaju Asocijacije koja je u direktnom odnosu s državnim vrhom Narodne Republike Kine. Istaknuto je da Asocijacija ima za cilj promovisanje razvoja međunarodne saradnje kineske lokalne uprave, te da je njeno dosadašnje postojanje dalo brojne rezultate.

Cilj ove posjete je bilo uspostavljanje kontakta i saradnje sa Savezom općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, uzajamno upoznavanje s načinom funkcioniranja obje Asocijacije, te pronalaženje potencijalnog prostora za razmjenu i uspostavljanje odnosa općina i gradova Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, te je dogovoreno uspostavljanje zvanične međusobne saradnje ove dvije Asocijacije u narednom periodu.

Ovo je prva posjeta predstavnika ove međunarodne Asocijacije Bosni i Hercegovini.