Tržišta i finansije

Gotovo polovina prošlogodišnjih kriptovaluta je propala


Veliki rast vrijednosti Bitcoina i drugih kriptovaluta tokom 2017. godine je doveo do toga da mnoge kompanije uđu na ovo tržište, s nadom da će se obogatiti preko noći.

Mnoge od početnih digitalnih valuta su izgledale nepouzdano na samom startu, što se ispostavilo kao tačno.

“Bitcoin.com” sproveo je istraživanje ICO, koje je pratio Tokendata, a koje pokazuje da je 46 posto od 902 kriptovalute već propalo. Od ovog broja, 142 valute nikad nisu dobile dovoljno financijskih sredstava za realizaciju, dok je 276 njih lagano nestajalo ili su jednostavno bile prevare.

U stvarnosti bi moglo biti još “žrtava”, pa se tako sugeriše da je 113 ICO prestalo da bude aktivno na društvenim mrežama, ili su imale premalo mušterija da bi ostvarile bilo kakav uspjeh. Ni onim kriptovalutama koje su preživjele nisu cvjetale ruže, jer je samo nekoliko njih ostvarilo zaradu veću od 10 miliona dolara.

Doduše, ne predstavlja veliko iznenađenje što je veliki broj kriptovaluta ostvario neuspjeh. Mnoge od njih su bile prevare ili su bile usmjerene ka tržištima gdje nije bilo dovoljno široke publike koju bi mogle privući. Neke druge jednostavno nisu imale dovoljno prednosti da privuku novac u zadovoljavajućem formatu.

ICO format je i dalje popularna opcija tokom 2018. godine, ali se novom talasu kriptovaluta ne predviđa mnogo bolja sudbina.