IT i Tehnologija

Mastercard Engage pomaže kompanijama u kreiranju novih načina plaćanja


Ljudi su danas povezaniji i tehnološki napredniji nego ikada ranije, a uz to, više i putuju. Rezultat toga su inovativniji načini plaćanja koje izdavaoci kartica, trgovci i proizvođači uređaja pružaju kroz sve kanale i uređaje za plaćanje.
Realizacija ovih rješenja zavisi od mogućnosti da se pronađu odgovarajući pružaoci usluga koji mogu da u praksi integrišu konkretnu tehnologiju. Kompanija Mastercard danas je predstavila unaprijeđenu Mastercard Engage platformu koja povezuje više klijente s pružaocima usluga koji rade na plasiranju ovih proizvoda na tržište.

Od kada je lansirana u februaru 2017. godine, platforma je utrostručila broj uključenih korisnika, a oni rade na razvoju digitalnih novčanika, tokenizaciji, omogućavanju instant plaćanja i lansiranju mobilnih POS rješenja.

„Savremeni digitalni svijet otvara nove mogućnosti za kompanije, ali su im potrebna odgovarajuća sredstva kako bi ostvarili svoje ideje”, izjavila je Kiki Del Val, potpredsjednik sektora za digitalnu trgovinu. „Širenjem Engage platforme kroz povezivanje više korisnika s odgovarajućim partnerima, korisnici mogu da procijene konkretne partnere i fokusiraju se na širu sliku a to je da ostvare pozitivan efekat širom svijeta.”

Proširena Engage platforma kompanije Mastercard izdavaocima kartica, trgovcima i proizvođačima omogućava pun pristup platnom sistemu.

– Izdavaoci kartica: Izdavaocima kartica Engage platforma pomaže jer identifikuje 22 pružaoca usluga uključujući i Giesecke & Devrient koji pružaju uslugu tokenizacije i digitalizacije kartičarskog portfolija i razvijaju vlastite digitalne novčanike uz omogućenu Masterpass opciju. Pored toga, Inside Secure je proširio svoje učešće u ovoj platformi tako da sada omogućavaju integraciju Masterpass QR API interfejsa u digitalne novčanike kako bi prihvatali i QR plaćanja.

– Trgovci: Engage platforma će sada imati i listu kontakata koja trgovcima omogućava pristup stotinama pružalaca usluga koji posjeduju vlastite certifikate za razvoj mobilnih POS terminala. Kompanija također planira da u listu kontakata doda pružaoce usluga koji će pomoći trgovcima da integrišu Mastercard Send i MoneySend rješenja za instant plaćanja.

– Proizvođači IoT uređaja: Proizvođači IoT uređaja mogu da rade s partnerima iz Engage platforme, kako bi omogućili sigurna plaćanja na uređajima kroz Mastercard Digital Enablement Service. Jedan od uključenih pružalaca usluga, Fit Pay je predstavio podatke po kojima se očekuje da će u 2018. više od 9 miliona nosivih uređaja imati omogućenu opciju za plaćanje.
Kompanija Mastercard očekuje da će Engage platforma nastaviti da raste u 2018. godini kroz uvođenje novih pružalaca usluga i novih listi kontakata kako bi se podržale različite platne inovacije.