Novosti

Počeo dvodnevni trening za organizacije civilnog društva za učešće u ReLOaD projektu


Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, pristupila je zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine projektu Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD. Projekt finansira Evropska unija, a provodi UNDP (United Nations Development Programme) u BiH u saradnji s lokalnim zajednicama. S tim u vezi, u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12) u ponedjeljak, 26. februara 2018. godine počeo je dvodnevni trening za organizacije civilnog društva pod nazivom „Upravljanje projektnim ciklusom (PCM)”, a kojeg su organizirali Općina Centar i UNDP.

Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport u ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića pozdravila je predstavnike nevladinih organizacija koje učestvuju na treningu i poželjela uspješan rad.

“Ovaj trening organiziran je s ciljem da unaprijedite svoja znanja i steknete vještine pisanja projekata u skladu sa LOD metodologijom. Tokom trajanja javnog poziva možete komunicirati s općinskom administracijom koja će vam u punom kapacitetu biti na raspolaganju”, istakla je Fazlić.

Trening se realizira kao podrška procesu provođenja Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata za finansiranje koji su objavili Općina Centar Sarajevo i ReLOaD projekat 20. februara 2018. godine, a koji je otvoren do 19. marta 2018. godine.

Tekst javnog poziva dostupan je na web stranici Općine Centar: www.centar.ba/stranica/reload.

Cilj treninga je pružiti predstavnicima OCD dodatna znanja o upravljanju projektnim ciklusom kako bi mogli s kvalitetno osmišljenim i napisanim projektnim prijedlozima aplicirati na gore navedeni javni poziv ali i na pozive drugih, domaćih i međunarodnih donatora.

Iznosi finansijske podrške za odobrene projekte će biti od 10.000 KM do 70.000 KM. Jedna organizacija civilnog društva može podnijeti više projektnih prijedloga s tim da je maksimalan novčani iznos sredstava koja mogu biti dodijeljena za implementaciju projekata jednoj organizaciji civilnog društva tokom ukupnog trajanja ReLOaD projekta (tri godine) 120.000 KM.

Osim treninga, bit će upriličen i „Otvoreni dan“ – informativni sastanak sa zainteresovanim organizacijama u srijedu, 28. februara 2018. godine s početkom u 13 sati u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo.