Tržišta i finansije

Zlato – Najbolja investicija 2018. godine?


Informacije o tome u što ulažu drugi učesnici na financijskim tržištima mogu biti vrlo korisne i tražena su roba među investitorima. Zbog toga, veliki investitori pokušavaju takve informacije zadržati za sebe.

No, ipak postoji nekoliko načina da se dođe do informacija o tome što se događa na pojedinim tržištima, javlja SEEbiz. Jedan od njih je praćenje pozicija velikih špekulanata na američkom tržištu futuresa i opcija, koji po zakonu moraju svoje transakcije prijavljivati nadležnim institucijama, a one ih objavljuju javnosti.

U zadnjem javno dostupnom izvještaju vidi se da među špekulantima pada interes za ulaganjem u dionice, a raste interes za ulaganjem u zlato. Naime, na jednom od futures ugovora vezanom uz S&P500 indeks, koji se računa na osnovu kretanja cijena 500 dionica velikih američkih kompanija, trenutno je 55 posto novca velikih špekulanata uloženo u kupovne pozicije. Interesantan je podatak da je sedam dana prije na istom ugovoru bilo približno 58 posto kupovnih pozicija, što znači da raste broj onih koji smatraju da će dionice početi padati.

Tradicionalno, kada cijena dionica pada, raste cijena zlata i ostalih plemenitih metala. Trenutno je čak 81 posto novca velikih špekulanata uloženo u rast cijene zlata, dok ih samo 19 posto očekuje pad cijene investicionog zlata. U samo nedjelju dana razlika između kupovnih i prodajnih pozicija na zlatu je porasla za čak 1,98 milijarde dolara. To je dovelo do porasta cijene ovog plemenitog metala. U trenutku pisanja analize cijena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1339,57 USD, što je 2,8 posto iznad nivoa s početka godine.

Kada je u pitanju Bitcoin, kojeg mnogi smatraju „digitalnim zlatom“, profesionalni investitori na Wall Streetu nisu baš optimistični. Trenutno ih 41 posto očekuje rast cijene ove kriptovalute, dok preostalih 59 posto očekuje da će cijena bitcoina padati.

Na Forex tržištu na kojem se trguje kursevima valuta, među velikim špekulantima trenutno su najtraženiji japanski jen i euro, u kojeg trenutno samo na futuresima i opcijama imaju uloženo 28,5 milijardi eura. Slabljenje američkog dolara se očekuje u odnosu na gotovo sve ostale valute kojima se može trgovati.

Stajalište analitičara Admiral Marketsa po pitanju kretanja cijena i kurseva spomenutih instrumenata je u skladu s konsenzusom na tržištu. Nakon jednog od najvećih trendova rasta u historiji na razvijenim dioničkim tržištima, upitno je koliko dionice još mogu rasti bez veće korekcije. Zbog toga bi možda bilo mudro smanjiti izloženost dionicama i dioničkim investicijskim fondovima i smanjiti rizik portfelja.

Jedan od načina zaštite kapitala u lošim vremenima na berzi je ulaganje u zlato, stoga ne iznenađuje interes za takvim ulaganjem. Ako zaista dođe do pada cijena dionica, za očekivati je porast cijene svih plemenitih metala.

S obzirom na sve tehničke probleme, pravne rizike i veoma veliki interes neupućene javnosti za ulaganje u kriptovalute, postoje indicije da je cijena bitcoina i ostalih kriptovaluta precijenjena. No, preko platformi sve većeg broja brokerskih kuća, postoji mogućnost korištenja „short sellinga“ na financijskim izvedenicama vezanim uz kriptovalute, stoga se na eventualnom padu cijene također može ostvariti profit.