Tema u fokusu

BBI i LRC u Zenici: Koliko je napredovala privreda ZDK i kako povećati konkurentnost?


U Zenici je danas održan okrugli sto na temu „Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica“, što je jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.

Na ovom skupu, kojem su prisustvovali brojni privrednici iz ove regije, izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je detaljnu Analizu privrednih kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Analiza je pokazala da ZDK bilježi rast po brojnim parametrima. Tako je u periodu od 2014. do 2016. došlo do povećanja broja kompanija koje posluju na ovom području sa 2.484 na 2.651, što je rast od 4 posto. U istom periodu rastao je i broj zaposlenih i to za 3.816, odnosno za 9 posto.

ZDK učestvuje sa 8 posto u ukupnom broju kompanija u BiH, a sa 11 posto u broju zaposlenih u našoj zemlji. Kada je riječ o brzorastućim kompanijama, u ZDK posluje 90 od ukupno 667 bh. kompanija koje se mogu pohvaliti brzim rastom, što je 13 posto.

Prema podacima LRC-a, prihod od prodaje bilježio je rast i u 2016. godini iznosio je 5,5 milijardi KM, dok je prihod od izvoza bilježio pad sa 1,5 na 1,4 milijarde KM.

U trogodišnjem periodu značajno je porasla dobit preduzeća u ovom kantonu. Primjerice, 2014. godine ukupna dobit kompanija u ZDK iznosila je 144,1 milion KM, da bi 2016. godine kompanije zabilježile 169,1 miliona KM profita.

Podaci LRC-a pokazuju da je po prihodima u trogodišnjem periodu apsolutni rekorder ArcelorMittal koji je u 2016. godini prihodovao 540,5 miliona KM. Među prvih deset kompanija našli su se i: Prevent BH, Hifa-Oil, AS, MGM farm, Madi, Brovis, Natron-Hayat, Prevent Leather Sarajevo i BH Play.

Vodeća privredna grana u ovom kantonu je prerađivačka industrija sa 2,2 milijarde KM prihoda i 23.474 zaposlenih u 2016. godini. Proizvodnja prehrambenih proizvoda također je jedan od značajnijih faktora razvoja kantona sa 73 kompanije koje posluju u ZDK i koje su tokom 2016. godine ostvarile prihode od 452,4 miliona KM.

Analiza LRC-a je pokazala da u ZDK posluju 252 kompanije sa bonitetnom ocjenom 5 i 517 kompanija sa bonitetnom ocjenom 4.

Današnji skup bio je namijenjen predstavnicima privrednog sektora i kompanijama sa šireg područja regije Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, a ciljevi su bili razmjena iskustava sa inostranih tržišta, definiranje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, kao i pružanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama.

U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima sa šireg područja regije Zenica od strane Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, informirani su učesnici o aktivnostima i benefitima članstva u BBI VIP Business Clubu koji djeluje u okviru BBI banke, a predstavljanje su i mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za saradnju sa potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima iz inostranstva i BiH na 9. Međunarodnoj poslovno-investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) 2018.

Također, prezentirana je i nova on-line platforma za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima.

„BBI banka je opredijeljena da potiče razvoj privrede i stvara dobar poslovni ambijent. U proteklom periodu u saradnji sa lokalnim zajednicama pokrenuli smo subvencionirane linije finansiranja i privrednicima omogućli pristup povoljnim izvorima sredstava. Također, već devetu godino zaredom organiziramo Sarajevo Business Forum, investicijsku konferenciju koja ima za cilj da domaće privrednike približi inostranim tržištima“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke. On je dodao da samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH.