IT i Tehnologija

Beč razvija stotine aplikacija iz otvorenih podataka


Bečka Vijećnica 1. marta organizuje akcijski dan “otvorenih podataka” kada će se građani Beča informirati o korištenju i svrsi javno dostupnih podataka. Glavni grad Austrije važi za svjetskog lidera u ovoj oblasti. Bečka vlada je iz 340 zapisa podataka koje javnosti stoje na raspolaganju kreirala više od 240 različitih aplikacija za građane.

“Podaci su u današnje vrijeme blago jednog grada. Stojimo pred bipolarnim izazovom da dopustimo da svi građani kao i nauka i privreda profitiraju, a istovremeno da ovo opće dobro štitimo od nepoželjnih napada”, objašnjava bečki ministar za informacione i telekomunikacije tehnologije Mailath Pokorny.

Gdje i kada polazi sljedeći tramvaj? Javna aplikacija “Wann” (Kada) će odmah dati potrebnu informaciju. Na putu do kuće ste primijetili da je oštećena javna rasvjeta? Dovoljno je da putem aplikacije “Sag’s Wien” (Reci Beču) pošaljete poruku Vijećnici i već sljedeći dan će problem biti riješen. Osobe ograničene u kretanju ili osobe u invalidskim kolicima putem aplikacije “Accessible Vienna” mogu dobiti upute za dolazak na određenu lokaciju putem koji je prilagođen njima. Sve ove aplikacije nastale su iz javnih, nepersonaliziranih, besplatnih podataka dostupnih putem interneta, izvještava Eurocomm- PR.