Trgovina

Donesena odluka: Svi online kupci u EU su jednaki


Zemlje članice Evropske unije u utorak su prihvatile uredbu kojom se zabranjuje geoblokiranje kupaca u online kupovini na temelju njihova državljanstva, prebivališta ili mjesta na kojem se privremeno nalaze.

Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Vijeće za opće poslove. Nakon odluke Vijeća uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU-a, a stupa na snagu devet mjeseci po objavi.

Prije Vijeća, uredbu je prihvatio i Evropski parlament 6. februara.

Po novim pravilima će se trgovci u online kupovini morati odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnima, odnosno ponuditi im jednake cijene i uvjete kupnje za fizičku robu, kao što je namještaj ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice, te prodaju ulaznica za, primjerice, festivale, koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, no Evropska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati procijeniti treba li proširiti zabranu geoblokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge prometa, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internetskih stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije, prenosi Hina.