Novosti

Imenovan novi izvanredni povjerenik za Agrokor


Novi izvanredni povjerenik u Agrokoru je Fabris Peruško, a njegova zamjenica je Irena Weber, objavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Peruško će naslijediti Antu Ramljaka koji se povukao nakon što se u javnosti saznalo za izdašne honorare koji su primali savjetnici. Ti honorari iznosili su i do 250.000 kuna (oko 60.000 maraka) sedmično.

“Mislim da je podrška koju imaju široka. Od njih očekujemo da nakon odgovarajućeg rješenja Trgovačkog suda preuzmu svoje odgovornosti i praktički već od sutra nastave s dinamičnim aktivnostima u ispunjavanju zakonskih ciljeva glede izvanredne uprave u Agrokoru. Želim im puno uspjeha i zahvaljujem na odvažnosti što su prihvatili ove dužnosti”, rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare na koju su javnosti predstavljeni novi izvanredni povjerenik, Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

Peruško je na pitanje novinara zašto je prihvatio tu dužnost odgovorio kako je riječ o situaciji koja je previše ozbiljna za hrvatsku privredu da bi takvu ponudu odbio, navodi Hina.

Odbacio je mogućnost da u ovom trenutku u procesu restrukturiranja Agrokora bude angažirana konsultantska kompanija McKinsley&Company, u kojoj je on jedno vrijeme bio zaposlen.

“Ne vidim razloga zašto bi se u ovom trenutku angažirali”, odgovorio je na pitanje novinara.

Peruško nije htio govoriti koji će biti status Sberbanke, koja je jedan od najvećih vjerovnika Agrokora, kazavši da najprije želi razgovarati s predstavnicima te banke.

Premijer Plenković potvrdio je da je danas obavljen razgovor i s predstavnicima Sberbanke.

“Nama je interesu da se postigne rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za cijeli daljnji proces pregovora o nagodbi. Međutim, to podrazumijeva da i oni moraju povući odgovarajuće poteze”, rekao je.

Fabris Peruško diplomirao je 1998. godine na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani te stekao zvanje inženjera elektrotehnike. Magistarski studij nastavio je u Ljubljani na Ekonomskom fakultetu, na kojem je 2003. godine i magistrirao. Godine 2006. upisuje MBA na američkom fakultetu Babson u Massachusettsu.

Karijeru je gradio u slovenskom Halcomu, bostonskoj kompaniji Bulger Capital Partners, specijaliziranoj za investicije. Po povratku u Hrvatsku zaposlio se u konsultantskoj kući McKinsey, u kojoj je proveo pet godina, a fokus njegova rada bio je na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Evrope i Rusije.

Godine 2013. prelazi na mjesto direktora u Global Fashion Grupu. Na njegovu profilu na LinkedInu navedeno je da govori pet jezika: hrvatski, engleski, talijanski, ruski i slovenski.

U Agrokor je došao u maju 2017., kad ga je Nadzorni odbor Tiska imenovao članom Uprave zaduženim za finansije i restrukturiranje, navode hrvatski mediji.