Tržišta i finansije

Ultrabogati se sele u Italiju zbog niskih poreskih stopa


Milioneri iz cijelog svijeta, od Rusije do Norveške i SAD teže da iskoriste prednosti italijanskih niskih poreskih stopa za super bogate.

U nastojanju da privuče kapital, Italija je prošle godine donijela mjeru kojom je super bogatim pojedincima dozvoljeno da plaćaju fiksni porez u iznosu od 100.000 eura godišnje, bez obzira na njihov prihod. O ovoj mjeri država se konsultovala sa oko 150 ljudi, uključujući i ljude čiji se imetak procenjuje na iznos od više “stotina miliona”, izjavio je Fabrizio Pagani, šef kabineta italijanskog ministra ekonomije i finansija.

“Imamo ljude iz Velike Britanije, Švicrske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ali imamo i Norvežane i nekolicinu Holanđana, koji se ne bave nužno finansijama. Neki od njih su kolekcionari umjetnosti. Ali svakako govorimo o veoma bogatim ljudima”, rekao je Pagani.

Italija, koja se bori da ubrza oporavak ekonomije, nakon višegodišnje recesije, ulazi u trku sa ciljem da privuče bogate strance, kako bi donijela investicije, povećala potrošnju i unijela svjež kapital. Podsjetimo, i Portugal je prethodno ostvario uspjeh u privlačenju pojedinaca sa velikim bogatstvom, nudeći im poreske olakšice, u nastojanju da podstaknu javne finansije.

Da bi ostvarili poreske povlastice , od pojedinaca se očekuje da prebace svoje poslovanje u Italiju. Pagani je rekao da će Milano, Venecija i glamurozno područje oko jezera Komo postati još bogatiji, prenosi Ekonomski.net.