Investicije

Uskoro izgradnja toplovoda od Kaknja do Sarajeva


Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) objavila je javni poziv za izradu idejnog rješenja za gradnju toplovoda od Kaknja do Sarajeva, što je prvi korak ka realizaciji ovog strateškog projekta za Federaciju BiH. Riječ je o investiciji koja bi, prema procjenama EPBiH, trebala zagrijavati blizu 200.000 domaćinstava u Sarajevu i široj okolici.

Toplovod, koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz Termoelektrane Kakanj, projekt je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo nego i cijelu Federaciju BiH.
Procijenjena vrijednost idejnog rješenja je oko milion maraka, dok će kompletna gradnja toplovoda koštati oko 200 miliona KM. Njegova gradnja omogućit će znatno nižu cijenu grijanja u Sarajevu i općinama kroz koje toplovod prolazi.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u EPBiH Senad Salkić rekao da je idejni projekt objavljen nakon izrade Studije izvodljivosti, koja je pokazala opravdanost ovog projekta.

“Veliko interesiranje za ovaj projekt pokazali su i Općina Kakanj i Kanton Sarajevo, a o modelu i načinu realizacije nakon izrade idejnog rješenja odlučit će Vlada FBiH” – rekao nam je Salkić.
U javnom pozivu navedeno je da usluga projektiranja toplovoda podrazumijeva izradu investiciono-tehničke dokumentacije.

No, ponuđači za ovu vrstu posla, kako je navedeno, moraju imati uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora u posljednje tri godine, minimalne vrijednosti 400.000 KM, piše Avaz.