IT i Tehnologija

Apple vodi u trci za prvih bilion dolara


Izgleda da će barem jedan – ako ne i više – američkih tehnoloških divova uskoro postati vrijedni više od bilion dolara. To je prilično puno nula, čak dvanaest, piše CNN.

Apple (AAPL) je trenutno na čelu. Zahvaljujući snažnoj potražnji za novim iPhone uređajima, kompanija sada ima tržišnu vrijednost od oko 910 milijardi dolara.

Dionice trebaju da skoče još 10% i Apple stiže do svojih prvih bilion dolara.

Ali čak i ako Apple prvi dobije trku do cifre od bilion dolara, možda će uskoro “na tronu” imati društvo. Appleov rival Alphabet, odnosno Google (GOOGL) – ima vrijednost tržišne kapitalizacije u iznosu od sjajnih 800 milijardi dolara.

Amazon (AMZN) i Microsoft (MSFT) takođe idu za petama kompanijama Apple i Google. Oba tehnološka giganta iz vrijede više od 730 milijardi dolara.

Analitičar GBH Insights-a Daniel Ives je u ponedeljak u izvještaju objavio da misli da bi Amazon mogao dostići vrijednost od bilion dolara u roku od 12 do 18 mjeseci.

Dionice Amazona su ove godine porasle za 30% zahvaljujući impresivnom porastu svog osnovnog poslovanja e-trgovine, kao i dobitkom od prošlogodišnje kupovine Whole Foods-a i snage u AWS cloud divisionu.

Microsoft je takođe imao koristi od rasta svog poslovanja u svojem “cloud” biznisu. Dionice Microsofta ove godine su porasle za 11% i nisu daleko od rekordno visokog nivoa.

Ako su četiri najveće tehnološke kompanija relativno brzo skoro dotakle vrijednost od bilion dolara, na kraju će možda moći da im se pridruže i još neki tehnološki giganti – i to mnogo stariji školski konglomerati.

Facebook (FB), kineski e-commerce gigant Alibaba (BABA) i kineski gaming i platforma za društveno umrežavanje Tencent (TCEHI) – svi vrijede oko pola biliona dolara. Ista stvar je i sa  Berkshire Hathaway (BRKB).

Međutim, postoji mogućnost i da nijedna od ovih tehnoloških kompanija neće biti prva na vrhu sa svojim prvim bilionom.

Ovo iz razloga što naftni gigant Saudi Aramco najavljuje IPO ove godine i očekuje da će biti vrijedan negdje između 1,5 i 2 biliona dolara, prenosi Bankar.me.