Tema u fokusu

Predstavljamo nove online platforme za poduzetnike u BiH i investitore iz inostranstva


Bosanskohercegovačke institucije, finansijske organizacije te strane agencije u proteklim mjesecima napravile su veliki pomak u online predstavljanju BiH, njenih potencijala i privrednih kapaciteta.

Riječ je o više online platformi namijenjenih privrednicima u BiH kao i invesitorima iz inostranstva koje bi im trebale pomoći da se informišu te donesu ispravne poslovne odluke. No, krenimo redom.

Online investiciona platforma privući će strane investitore u BiH

Online investiciona platforma za zemlje Zapadnog Balkana promovisana je nedavno na samitu EBRD-a u Londonu, Praktično po prvi put je promovisan region od 18 miliona ljudi kao jedinstvena destinacija za investiranje.

Ova platforma predstavlja prozor za nove poslovne mogućnosti u BiH i regionu: baza sadrži sve podatke važne potencijalnim investitorima, od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje i odgovora na pitanja zašto investirati u našem regionu, te koje su komparativne prednosti i pogodnosti za ulaganja.

Platforma omogućava detaljno pretraživanje i poređenje podataka za svih šest ekonomija regiona u 20 različitih kategorija, koje obuhvataju propise u oblasti poreske politike, javnih nabavki i administrativnih procedura bitnih za poslovanje i ulaganje. Posebno mjesto na portalu imaju male, inovativne kompanije i njihova rješenja koja su prepoznata u svijetu, a mogu da budu korisna i investitorima.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić u nedavnom intervjuu za Poslovne novine izrazio je nadu da će projekat privući strane investitore u Bosnu i Hercegovinu, čime će se direktno uticati na pokretanje proizvodnje, zapošljavanje stanovništva, što samo po sebi znači i jačanje ekonomije.

BBI banka pokrenula platformu za promociju kompanija i poslovnih projekata

Još jedna platforma namijenjena privrednicima i investitorima jeste online platforma koju je u proteklom periodu prezentirala BBI banka, a koja je namijenjena za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima.

Na ovoj platofrmi nalaze i korisna pojašenjenja te značajni segmenti kao što su „Investiraj u projekat“ i „Pronađi investitora“.

Inače, BBI će i ove godine u aprilu organizirati Međunarodnu poslovno-investicijsku koferenciju Sarajevo Business Forum koja ima za cilj da domaće privrednike približi inostranim tržištima.

Prema riječima predsjednika Uprave BBI banke Amera Bukvića, ova banka je opredijeljena da potiče razvoj privrede i stvara dobar poslovni ambijent.

Pokrenut prvi interaktivni web portal za dijasporu iz BiH

U ovoj sedmici pokrenuta je i treća online platforma korisna za privredu i investitore. Naime, riječ je o prvom interaktivnom web portalu za dijasporu iz Bosne i Hercegovine.

Ova platofrma je kreirana u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”, koji je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.

Portal je zamišljen kao zajednička tačka komunikacije između države BiH i njene dijaspore. Bit će to mjesto za iznošenje ideja i prezentaciju projekata, sve u cilju ekonomskog razvoja BiH.

Putem ovog portala iseljenici će imati mogućnost da podijele iskustva stečena u inostranstvu, aktivnosti i znanje u svojim područjima ekspertize, promovišu inicijative iz dijaspore za razvoj BiH itd.

Između ostalog, na portalu će biti dostupan i objedinjen adresar institucija u BiH kao i diplomatsko-konzularnih predstavništava zemlje u svijetu te registar organizacija bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Posredstvom portala bit će osigurano učešće iseljenika u kreiranju javnih politika u nadležnosti Ministarstva i drugih institucija te će biti objavljivane informacije o poslovnim prilikama kao i javni pozivi s informacijama o mogućnosti finansiranja projekata ili apliciranja za grant sredstva.